Понякога в политиката идват времена, когато не се търсят толкова усмивки,

...
Понякога в политиката идват времена, когато не се търсят толкова усмивки,
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Българинът мисли по-скоро като Стефан Янев, отколкото като Христо Иванов

" Понякога в политиката идват времена, когато не се търсят толкоз усмивки, колкото сигурност. " Това сподели в изявление за БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен шеф на  " Галъп интернешънъл болкан ". Според него неслучайно на хоризонта се задава Стефан Янев, който " излъчва по-скоро сигурност, в сравнение с харизма ".

" Въпросът е, когато стане такава политическа каша, дали обществото не се обръща към подобен вид водачество - малко по-военно, малко по-твърдо изглеждащо, а не толкоз харизматично и усмихнато и малко по-разположено по отношение на междинния българин. А средният българин мисли по-скоро като Янев, в сравнение с като Христо Иванов. "

В обстановки, в които всички са тръгнали да се изпокарват, хората стартират да гледат към мощна фигура – това е първият вид, означи Симеонов.

" Вторият вид е, ако доста обеднеят хората, напряко да стартират да гледат към някоя радикална фигура. Костадинов загрява на тъча. И третият вид е, който е не по-малко рисков – да се мисли за още по-широки обединения, в които нормално прикрит печеливш се оказва ДПС или даже единствено ГЕРБ, който съумява да излезе от тази изолираност, в която единствено допреди няколко седмици и месеци беше ", разяснява политологът.

Освен неналичието на опция, различен фактор, който възпира хората на този стадий да не желаят предварителни избори е растежът на цените, изтъкна Първан Симеонов във връзка последните данни на " Галъп ".

Ръстът на упованието за растеж на цените е стигнал своя таван, хората към този момент са привикнали с тази мисъл и " на този декор не им се желае да има и политически земетресения ".

" Все отново има война и тази война въпреки всичко е някаква външна опасност. На хората надали им се иска в изискванията на външна опасност да си предизвикваме и вътрешни закани. Това са банални закони в социологията ", добави Симеонов. Той счита, че е налице " естествена за хода на всеки един мандат ерозия ", но ситуацията е тревожна и на българите не им се желае и политическа рецесия. Създава се апокалиптично чувство, а нищо сходно няма, съобщи Симеонов. Проблемът по думите му е, че това държавно управление е почнало " от малко по-високи равнища " на доверие, което е създало свръхочаквания, а към това се прибавят и раздухани кавги.

Войната разтяга обединението по добре познатата ос Изток-Запад, уточни още Първан Симеонов. Друг фактор той вижда в особената политическа обстановка:  " За пръв път имаме коалиция, в която " Съюз на демократичните сили " и " Българска социалистическа партия " са дружно.

Имаме сложна по зародиша си коалиция, скрепена от отрицателен дневен ред и постоянно преходът към положителен дневен ред, към пътна карта, към двигателна сила, към личен роман е сложен. "

В опита си да балансира Политическа партия ще би трябвало " да измислят лична двигателна сила личен сюжет, другояче дребните могат да ги удавят ", счита Първан Симеонов.

" Това държавно управление, което наподобява като орел, рак и щука, има шанса да бъде свръхпредставително. Вътре са показани всички съществени съставни елементи на българския дневен ред. Там има и антиелитна, леко популистка групировка, каквато е Има Такъв Народ, там има и посткомунистическа носталгия, там има и либерално-прогресивна общественост, има и някакво макроноподобно технократско придвижване, каквото е Политическа партия. В целия този чудноват микс имаме добре показано българско общество. "

Първан Симеонов очерта два разновидността пред обединението:  " Вариант 1 – да се изпокарат, вид 2 – да употребяват този късмет, който имат. "   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР